Święta tuż tuż, więc podajemy przepis na babkę wielkanocną.
Składniki:
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
– 25 dag margaryny
– 1 szklanka cukru
– 4-5 jajek
– łyżeczka proszku do pieczenia
– cukier waniliowy
– starta skórka z cytryny
– 2 łyżki kakao
– bułka tarta i tłuszcz do formy
– polewa ciemna i jasna
Przygotowanie:
1. Jajka miksujemy z cukrami, stopniowo dosypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, skórkę i dalej ubijamy.
2. Margarynę roztapiamy na małym ogniu, gdy się zagotuje, gorącą wlewamy do ciasta, cały czas ubijając. Odlewamy 1/4 ciasta i mieszamy z kakao.
3. Jasne ciasto wylewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Następnie wylewamy ciemne ciasto. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180’C. Ostudzone dekorujemy ciemną i jasną polewą.
Babka może być również bez ciasta ciemnego. Wtedy dodajemy bakalie. Zamiast polewy można posypać ciasto cukrem pudrem.
Smacznego